Zprávy dne

Strana 13691

Merkelová chce dál omezovat podporu solární energie v Německu

5.10.2011 09:47Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová chce dál omezovat podporu solární energie v Německu. Řekla to na regionální konferenci své Křesťanskodemokratické unie (CDU). Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce, její výroba je ale bez státních subvencí nerentabilní. Podle Merkelové by tak mohlo být výhodnější solární energii dovážet ze zahraničí.

Česká pozice: Náměstek MPO Hüner končí, vystřídá ho Pazdera z ČEZ

5.10.2011 07:58Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Hüner (52), který má na starosti průmysl a energetiku, odchází dohodou k 10. říjnu z funkce. Na postu ho vystřídá jaderný expert František Pazdera (63), který nyní vykonává manažerskou funkci zástupce ředitele divize Výroba pro vědu a výzkum společnosti ČEZ. Píše o tom dnes server Česká pozice s tím, že informace z důvěryhodných zdrojů potvrdil sám Hüner.

Merkelová jede do Bruselu jednat o možných řešeních krize

5.10.2011 04:03Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Do Bruselu dnes zavítá německá kancléřka Angela Merkelová. Na jednání s Evropskou komisí a europoslanci přijíždí ve velmi vypjaté době, kdy se zejména eurozóna otřásá pod tvrdými údery dopadů dluhové krize.

Vláda dnes projedná odstranění škod po těžbě uranu

5.10.2011 04:01Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Vláda dnes projedná odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem, které by mělo trvat do roku 2042 a mělo by stát 31,3 miliardy korun. Náklady ale nezatíží státní rozpočet, neboť sanace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů. Materiál předkládá ministr průmyslu a obchodu (MPO) a ministr financí.

Stovka solárních firem žádá odškodnění za miliardy

5.10.2011 02:30Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Bezmála rok poté, co vláda a Parlament zdanily solární proud a zrušily další výhody pro fotovoltaické elektrárny, se na stát obrátilo už zhruba sto domácích a zahraničních investorů, kteří požadují finanční kompenzaci. Pokud firmy ve sporu se státem uspějí, mohl by rozpočet zchudnout o miliardy korun. Informaci přináší v ranním vydání server Aktuálně.cz.

Úřad EBA chce řešit situaci banky Dexia, bojí se šíření problémů

4.10.2011 20:55Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Evropský bankovní úřad (EBA) se bude ve středu zabývat problémy, do kterých se dostal francouzsko-belgický finanční ústav Dexia. EBA chce zabránit šíření problémů na další banky, což by mohlo být potenciálně nebezpečné pro celý bankovní sektor. Řekl to dnes šéf úřadu Andrea Enria. Odboráři už mezitím avizovali, že pokud se Dexia bude muset rozštěpit, patrně se to neobejde bez ztráty pracovních míst.

Apple představil vylepšený iPhone 4 s hlasovým ovládáním

4.10.2011 20:48Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York/Cupertino - Společnost Apple dnes představila nový iPhone. Jde o vylepšenou současnou čtvrtou generaci populárního telefonu s pokročilým hlasovým ovládáním. Novinka nese označení iPhone 4S. Kromě ní firma z kalifornského Cupertina představila i novou verzi operačního systému pro mobilní zařízení iOS a nové verze přenosných hudebních přehrávačů iPod Nano a iPod Touch.

Zemědělci a potravináři Fuksu chválí, ekologové kritizují za lesy

4.10.2011 17:47Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Zemědělské a potravinářské organizace hodnotí práci dnes odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) vesměs pozitivně, ministrovo odvolání nečekaly. Fuksa prý se zemědělci komunikoval, snažil se omezovat byrokracii či bojovat proti erozi půdy. Naopak ekologická organizace Hnutí Duha, která Fuksu dlouhodobě kritizovala za jeho lesnickou politiku, očekává od jeho nástupce zlepšení situace.

Nejcennější značkou světa zůstala Coca-Cola, polepšila si Apple

4.10.2011 17:23Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Nejcennější značkou světa zůstává nadále Coca-Cola. Nejvyšší růst hodnoty zaznamenala Apple, která se díky tomu dostala do první desítky nejhodnotnějších značek. Technologické značky vévodí první desítce žebříčku a jsou mezi nimi pouze značky ze Spojených států. Za zahraničí je nejvýše japonská Toyota na 11. pozici. Vyplývá to průzkumu zveřejňovaného společností Interbrand.

Fed: Ekonomika USA téměř stagnuje, další škrty už jsou nebezpečné

4.10.2011 17:18Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Washington - Růst americké ekonomiky už se téměř zastavil a hospodářství je na pokraji stagnace. Před společným hospodářským výborem Kongresu to řekl šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Fed je podle něj připraven ekonomiku znovu podpořit, Kongres už by ale neměl pokračovat ve výdajových škrtech. Pro tak slabou ekonomiku by to mohlo být nebezpečné.

Trichet: Jsme v nejhorší krizi od druhé světové války

4.10.2011 16:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Krize, kterou v současné době prochází Evropa, je nejhorší od druhé světové války. Před členy výboru Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Evropa musí podle něj rychle pokročit v integraci a založit společné ministerstvo financí. Trichet tím dal znovu najevo, že členové EU musejí více spolupracovat.

Kvůli středeční řecké stávce neodletí letadlo ČSA do Atén

4.10.2011 16:27Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Kvůli středeční generální stávce v Řecku neodletí dnešní večerní spoj Českých aerolinií. Jde o let, který měl z pražského ruzyňského letiště odletět ve 22:00 a v řeckých Aténách přistát v časných ranních hodinách. ČTK to dnes řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková.
Pondělí 16. září 2024 Praha 21:23,New York15:23