Zprávy dne

Strana 13679

Evropské akcie prohlubují ztráty, trh upíná oči k Bratislavě

11.10.2011 15:51Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Akcie na burzách v západní Evropě odpoledne prohloubily ztráty, které byly zhruba dvakrát vyšší než v ranních hodinách. Obchodníci upínají pozornost k Bratislavě, kde parlament zvažuje, zda podpoří navrhované rozšíření pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF). Slovenská premiérka Iveta Radičová hlasování o záchranném fondu spojila s hlasováním o vyslovení důvěry vládě.

Wall Street prý čeká velké propouštění, práci ztratí 10.000 lidí

11.10.2011 15:45Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Newyorské finanční centrum Wall Street podle odhadu tamní radnice čeká velké propouštění. Do konce roku 2012 by tu mohlo o práci přijít 10.000 lidí. Zároveň lze v odvětví letos očekávat i menší bonusy. Obojí by mimo jiné výrazně zasáhlo ekonomiku města. Informoval o tom dnes The Wall Street Journal.

APEK: Češi letos na internetu utratí rekordních 37 miliard korun

11.10.2011 14:37Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Útraty Čechů v tuzemských internetových obchodech letos vzrostou až na rekordních 37 miliard korun. To je o čtyři miliardy korun více než kolik internetoví prodejci utržili loni. Odhaduje to Asociace pro elektronickou komerci (APEK), podle které tržby internetových obchodů výrazně vzrostou hlavně v předvánočním období. Tempo růstu by letos mělo být nižší než loni, kdy tržby meziročně vzrostly o šest miliard korun.

MF navrhuje zvýšit poplatky za odpad, lázeňský pobyt nebo vjezd

11.10.2011 14:22Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ministerstvo financí navrhuje v připravované novele zákona o místních poplatcích zvýšit poplatek za odvoz odpadu, poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst. Vyplývá to z návrhu novely na internetových stránkách vlády. Novelu zaslalo MF do připomínkového řízení. Pokud bude schválena, změny budou platné od roku 2013.

Čeští vinaři sklidili polovinu úrody, sklizeň bude nadprůměrná

11.10.2011 14:12Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brno - Vinaři v Česku sklidili k dnešku polovinu úrody. Sklizeň bude za poslední roky patřit k nejlepším. Oproti loňskému roku bude dvojnásobná. Vinaři plánují vyrobit kolem 750.000 hektolitrů vína, loni to bylo 370.000 hl. ČTK to řekl předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Vinařům to podle něj pomůže i ekonomicky a budou si moci kompenzovat ztráty z minulých let.

EK představí reformu zemědělské politiky,jde o peníze pro farmáře

11.10.2011 14:11Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Evropská komise ve středu zveřejní s napětím očekávané návrhy reformy společné zemědělské politiky Evropské unie. Jejím prostřednictvím se farmářům včetně těch českých rozdělují z unijních peněz velké sumy peněz. Kritici ale upozorňují na výrazné rozdíly v sumách, které farmáři v různých zemích dostávají. I tím se reformy budou zabývat.

Trojka: Řecko dostane novou část úvěru asi počátkem listopadu

11.10.2011 13:58Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Atény - Řecko zřejmě novou tranši záchranného úvěru dostane, třebaže cíle ve snižování rozpočtového deficitu v letošním roce nesplní. Uvedli to na závěr své mise v Řecku inspektoři "trojky" mezinárodních věřitelů. Úvěr získá Řecko zřejmě počátkem listopadu, až bude schválen eurozónou a vedením Mezinárodního měnového fondu, dodali inspektoři v dnešním prohlášení.

Penta vstupuje do slovenských regionálních nemocnic

11.10.2011 13:47Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Středoevropská investiční skupina Penta koupila obchodní podíl ve společnosti Estate Consult, která je stoprocentním vlastníkem společnosti Svet zdravia, jež na Slovensku provozuje deset regionálních nemocnic. Penta o tom informovala v úterý.

Macháček: Evropská unie by měla mít plán na silnější federalizaci

11.10.2011 13:46Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Evropská unie (EU) by v době současné krize eurozóny měla mít plán na silnější federalizaci. V rámci úterního programu Fóra 2000 to uvedl ekonomický komentátor Jan Macháček.

Rusové mají postavit v Bělorusku první jadernou elektránu

11.10.2011 13:45Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Moskva - Ruská firma Atomstrojexport podepsala dnes dohodu o stavbě první jaderné elektrárny v Bělorusku s dvěma jadernými bloky o celkovém výkonu 2400 megawattů. Minsku však chybějí peníze, a tak se začne stavět až poté, co se vlády obou zemí dohodnou na úvěru.

Británie bude pokračovat ve svém ambiciózním jaderném programu

11.10.2011 13:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Británie bude pokračovat ve svém jaderném programu, který patří k nejambicióznějším v Evropě. Oznámil to dnes britský ministr pro energetiku a klimatické změny Chris Huhne. Podle něj k tomu dal souhlas odborný tým, který měl zhodnotit situaci a navrhnout další postup po nedávné havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Juncker nevyloučil, že banky možná odepíší z řeckého dluhu více než 60 procent

11.10.2011 13:11Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Šéf skupiny ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker nevyloučil možnost snížení nominální hodnoty řeckého dluhu, ale jen tento krok podle něj problémy Řecka nevyřeší. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním pondělní večerní na rozhovor televize ORF s Junckerem.
Pátek 20. září 2024 Praha 00:08,New York18:08