Zprávy dne

Strana 13614

Pražská plynárenská opět zvedá ceny plynu pro domácnosti

1.10.2011 16:20Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražská plynárenská od listopadu opět zvýší prodejní ceny zemního plynu pro domácnosti. Domácnost využívající plyn pro vaření, ohřev vody a topení se spotřebou 19 MWh ročně zaplatí od listopadu o 65 Kč víc než dosud, to znamená nárůst o 3,72 procenta. Firma zvýšení vysvětluje nepříznivým vývojem nákupních cen zemního plynu.

OMV nepotvrdila, že chystá prodej čerpacích stanic v ČR

1.10.2011 12:37Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Rakouská ropná a plynárenská společnost OMV nepotvrdila informace médií o tom, že chystá prodej čerpacích stanic, které provozuje v Česku. V dnešním tiskovém prohlášení pouze uvedla, že s ohledem na náročné tržní prostředí připravuje analýzu své sekce Rafinace a Odbyt za účelem její optimalizace. Žádné rozhodnutí o tom, jaká část této sekce bude prodána, nepadlo, uvedla dnes firma.

Akcie v USA za sebou mají nejhorší čtvrtletí od konce roku 2008

30.9.2011 22:40Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Americké akcie zakončily obchodování další vysokou ztrátu a celé třetí čtvrtletí pro ně bylo nejhorší od konce roku 2008, kdy akcie po celém světě prudce padaly v reakci na pád obří americké banky Lehman Brothers. Ke zhoršení nálady nyní vedle dluhové krize v eurozóně přispívá i statistika z Německa a Číny. Ta potvrdila, že oslabuje růst v obou těchto ekonomikách.

Hitachi a LG zaplatí za nekalou soutěž přes 21 milionů dolarů

30.9.2011 22:06Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Tokio - Společný podnik japonské společnosti Hitachi a jihokorejské LG Electronics se přiznal k nekalé soutěži a dobrovolně zaplatí 21,1 milionu dolarů (téměř 387 milionů Kč). Firmy se domlouvaly se svými konkurenty na cenách optických disků a jejich nekalé jednání trvalo podle agentury Reuters od roku 2004. Zástupci ani jedné z firem se zatím k vyšetřování nevyjádřili.

Rakouská OMV plánuje kvůli těžbě plynu odchod z ČR

30.9.2011 20:01Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Z tuzemského trhu čerpacích stanic se chystá odejít rakouská OMV, v současnosti dvojka v České republice. Vyplývá to z nové strategie firmy, uvedla dnes večer ve svých hlavních zprávách Česká televize. Firma se chce údajně soustředit na těžbu zemního plynu. Zájem o její benzinky mají podle televize všichni velcí hráči, cena transakce se odhaduje na čtyři miliardy Kč. Stanovisko OMV se ČT ale nepodařilo získat.

Papandreu ujistil Sarkozyho, že Řecko své závazky dodrží

30.9.2011 19:35Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Paříž - Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes na schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym opakoval, že řecká vláda a řecký lid jsou rozhodnuty udělat nutné změny ke zlepšení finanční situace své země. "Řecko své závazky dodrží," prohlásil podle agentury AFP řecký premiér.

Evropské akcie znovu klesly, za čtvrtletí o 17 procent

30.9.2011 19:25Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Západoevropské akcie uzavřely týden poklesem a vysokou ztrátu mají i za celé třetí čtvrtletí. To bylo dokonce nejhorší od konce roku 2008, kdy většina akciových trhů prudce klesala v reakci na pád obří americké banky Lehman Brothers. K poklesu cen dnes přispěla i horší statistika z Číny a Německa, která zvyšuje obavy, že tempo růstu ekonomiky zpomaluje rychleji, než se zdálo.

ÖBB potvrdily smlouvu ČD se Siemensem o nákupu 16 Railjetů

30.9.2011 18:42Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Rakouské dráhy (ÖBB) potvrdily smlouvu Českých drah (ČD) a Siemensu o nákupu 16 rychlíkových jednotek Railjet za zhruba pět miliard Kč. ČTK to sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. České dráhy a Siemens smlouvu podepsaly ve čtvrtek.…

Akcie na pražské burze po několikatýdenním pádu stouply o osm procent

30.9.2011 18:35Zdroj: E15Detail zprávy
Akcie na pražské burze v 39. týdnu po několika týdnech propadů zpevnily. Hlavní index PX stoupl o 8,08 procenta na 933,9 bodu. Nejvíce posilujícími tituly týdne byly cenné papíry Erste Bank a Komerční banky, naopak nejvýrazněji ztratily akcie mediální společnosti CME a technologické firmy KIT digital. V předchozím týdnu index PX klesl o více než devět procent a dostal se na nejnižší úrovně od dubna 2009.

RWE od listopadu zdraží plyn pro domácnosti o 5,2 pct

30.9.2011 17:57Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Společnost RWE Trangas zvýší od 1. listopadu ceny zemního plynu pro domácnosti v průměru o 5,2 procenta. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až 80 korun více. Důvodem je prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru, sdělil dnes ČTK mluvčí firmy Martin Chalupský. Společnost přitom na začátku září avizovala, že ceny plynu pro domácnosti ve čtvrtém čtvrtletí měnit nebude.

Pražská burza v závěru týdne v souladu s okolními trhy oslabila

30.9.2011 17:55Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský akciový trh v závěru týdne v souladu s vývojem ve světě oslabil. Hlavní index PX dnes skončil níže o 0,79 procenta na 933,9 bodu. Rostly jen akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens a telekomunikačního operátora Telefónica ČR. Nejvýrazněji klesly akcie mediální skupiny CME, Erste Bank a těžební společnosti NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Euro prudce klesá, za čtvrtletí k dolaru ztratilo přes sedm pct

30.9.2011 17:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Jednotná evropská měna euro dnes pokračovala v poklesu, který během dne zrychloval. K dolaru tak euro ztratilo více než jedno procento a za celé třetí čtvrtletí jeho ztráty přesahují sedm procent. To je nejhorší výsledek od druhého čtvrtletí loňského roku. Kurz eura klesá především kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně a chabým nadějím na její brzké vyřešení.
Čtvrtek 04. července 2024 Praha 11:08,New York05:08